Uitvallers of aangevers?
Steeds meer hooggevoelige kinderen en volwassenen komen bij ons terecht. Vaak 'vallen zij uit' op school of in hun werk. Maar is dit de juiste term? Net als ADHD of ADD. Het raakt mij keer op keer enorm, ook al toen ik nog als lerares werkte in het onderwijs. Omdat ik het veel meer zie als mensen die eerder 'aangeven' dat het systeem waar we in vast zitten in de maatschappij veel te veel vraagt van mensen. En niet alleen voor de gevoeligere mensen. Alleen houden zij het vaak wat langer vol om te blijven presteren. Mensen met HSP hebben juist zoveel andere eigenschappen en talenten die helemaal niet voorkomen in de lessen op school of getoetst worden.Terwijl het vaak mensen zijn met speciale, vaak ook creatieve vaardigheden, en bijzondere inzichten die de wereld nou juist zo'n stuk mooier maken...
Als je hooggevoelig bent, is het vaak moeilijker om het vol te houden omdat je anderen zo goed aanvoelt. Hierdoor ga je sneller over je grenzen, zonder dat je dat door hebt. Er zijn teveel prikkels, waardoor je je niet goed kunt concentreren en je vergelijkt jezelf met anderen omdat je ook aan de lat die er ligt, wilt kunnen voldoen. Je wilt het ook kunnen en mee kunnen doen met de groep. Je wilt er ook zo graag bij horen. Je past je dan aan en blijft maar doorzetten. Als dit te lang zo doorgaat, kun je klachten krijgen, of zelfs in een Burnout terecht komen.
Perfectionisme hoort ook vaak in deze persoonlijkheid thuis, net als makkelijker kunnen geven dan ontvangen. Ook leren deze mensen anders. Vaak zijn het beelddenkers die informatie op een hele andere manier verwerken dan de manier waaraan we gewend zijn op school. Daarom hebben mensen met HSP vaak ook een lagere opleiding gedaan dan hun intelligentie werkelijk aan zou kunnen. Want op de toetsen en examens 'vallen zij vaak uit', ook door de druk en stress die toetsen met zich meebrengt.
Vaak weten mensen niet hoe ze ermee om kunnen gaan of weten eigenlijk niet dat ze hooggevoelig zijn en worstelen al hun hele leven met van alles. Als het aanpassen aan de norm van de groep niet lukt, kan het zijn dat ze zich naar binnenkeren en heel erg op zichzelf zijn of zich juist flink gaan afzetten en hierdoor gedrag vertonen dat afleidt van deze gevoeligheid.
Misschien herken je deze hobbels in je leven of bij je kind. In onze coaching krijg je veel inzichten over hoe je met deze gevoeligheid kunt omgaan. Maar vooral ook hoe het je heel veel moois in je leven kan brengen en voor anderen...
Van 💜te welkom op onze mooie plek in de natuur en neem gerust contact met ons op.
Paarden zijn wie ze zijn. En laten jou zien wie JIJ bent...
In onze coaching kan contact maken met paarden heel waardevol zijn. Paarden zijn van nature bijzonder gevoelig.
Het contact met paarden zorgt er vaak voor dat je in een ander bewustzijn komt. Vanuit je hoofd, meer in je gevoel. Daardoor kom je uit je denken. Er ontstaat ruimte voor een voelend contact vanuit je hart. Want paarden oordelen niet en zijn van nature zorgzame dieren. Hun veiligheid is afhankelijk van de kudde.
Paarden zijn in staat om spanning van ons over te nemen en reageren op ons gevoel en uitstraling. Zij zijn daar uiterst sensitief in. Dat is hun natuur. Ze moeten kunnen invoelen hoe andere paarden uit de kudde zich voelen, in het belang van hun eigen veiligheid. Maar ze moeten ook voortdurend de wijde omgeving scannen. Of zich ergens een roofdier bevindt dat op jacht is. Want oorspronkelijk zijn paarden prooidieren. Dit maakt dat paarden bijzonder opmerkzaam zijn.
Wij zijn er heel goed in om spanning in onszelf op te slaan, gevoelens te onderdrukken en weg te stoppen. Ook al lijken die spanningen er dan voor ons niet meer te zijn. Paarden merken ze onmiddellijk op. Hierdoor kan een voelende en confronterende ontmoeting ontstaan. Maar zonder een veroordeling. Het gevolg is dat je je voelen en denken weer met elkaar kunt verbinden. En dat je jezelf weer één geheel kunt voelen. Zodra het paard merkt dat jij je weer “geheeld” voelt, zal het jou een bevestiging geven door bij je komen te staan. Voor de meeste mensen is dit een diepgaande en bijzondere ervaring. Natuurlijk geven we hierin een zorgvuldige begeleiding.
Tijdens coachen met paarden zetten wij onze eigen vertrouwde lieve IJslandse paarden in; Faxi, Joewie en onze Shetlander Vlinder.
'We build too many walls and not enough bridges' - Isaac Newton
Een hoge werkdruk en stress zijn killers voor een bedrijf. Overbelaste medewerkers zijn minder geconcentreerd en veel minder productief. Het gevolg is ook nog eens dat de creativiteit en de goede sfeer binnen een bedrijf in rap tempo wegsterven. Dus is het belangrijk daar op tijd iets aan te doen.
We zijn vertrouwd met “Teamcoaching” vanuit “De lerende organisatie” en hebben diverse trainingen en cursussen gevolgd over leiderschap, geweldloze communicatie en het gebruiken en versterken van elkaars talenten.Goed leiderschap is essentieel voor een bedrijf, of het nu een kleine organisatie is of niet, deze vaardigheid bepaalt de sfeer en samenwerking in een bedrijf. Goed leiderschap betekent niet de touwtjes strak in handen houden, maar ze te durven laten veren en verantwoordelijkheid uit handen durven geven aan de mensen in het team. Zodat er “eigenaarschap” ontstaat en mensen zichzelf verantwoordelijk gaan voelen voor het bedrijf en zich ook wezenlijk willen inzetten voor het bedrijf omdat ze zichzelf en hun taak op waarde schatten.
Dit vraagt kennis over de talenten die er in het team aanwezig zijn, maar ook openheid over belemmeringen en leerpunten die mensen ervaren in hun werk of persoonlijkheid en de bereidheid hier hulp voor te durven vragen. Dit komt pas naar voren als er een veilige sfeer is met een eerlijke en open communicatie binnen een bedrijf. Pas dan zal er een fijn en open contact zijn. Als mens gezien worden is essentieel voor het welbevinden van mensen waar dan ook. En laat dat nu ons talent zijn! Wij kunnen helpen om dit in kaart te brengen voor het team. En trainen de leidinggevende (n) in vaardigheden voor open communicatie en goed leiderschap middels duidelijke inzichten en “tools” die worden ingeoefend. Zo wordt er gezorgd dat er een veilige werksfeer ontstaat waar iedereen met plezier op de juiste plek zit en er een fijne maar ook echte samenwerking kan ontstaan.
Een Teamcoaching kan gegeven worden aan een MT of de direct leidinggevende(n), maar uiteraard ook voor (delen van ) het gehele team. We kunnen deze Teamcoaching in onze “Kota’s” op ons erf verzorgen of op een andere locatie. Er kunnen ook meerdaagse trainingen gegeven worden en indien gewenst kunnen de overnachtingen en maaltijden ook geregeld worden door ons. Een paardencoaching kan een mooie aanvulling zijn op het programma omdat paarden groepsprocessen heel goed kunnen verhelderen. In overleg is veel mogelijk. We bekijken graag je wensen.
Kijk ook voor het laatste nieuws op: